Tramlijn 10 (Rotterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voormalige lijn 10
uKBHFa Kleiweg
uHST Straatweg
uHST Bergweg
uHST Benthuizerstraat
uHST Zaagmolenstraat
uHST Zaagmolendrift
uHST Zaagmolenbrug
uHST Linker Rottekade
uHST Jonker Fransstraat
uHST Goudsesingel
uHST Admiraal de Ruyterweg
uHST Blaak
uHST Schiedamsevest
uHST Witte de Withstraat
uHST Eendrachtsweg
uHST Westzeedijk
uHST Droogleever Fortuynplein
uHST Coolhavenbruggen & Puntegaalstraat of Parkhavenbruggen
uHST Westzeedijk
uHST Hudsonplein
uHST Spanjaardstraat
uHST Schiedamseweg
uHST Marconiplein
uHST Mathenesserdijk
uHST P.C. Hooftplein
uHST Huygensstraat (terug Coornhertstraat, Brederostraat en Huygensstraat)
uKBHFe Spartastraat

Tramlijn 10 is een voormalige tramlijn in Rotterdam. De tram reed na de Tweede Wereldoorlog tot aan de grote reorganisatie van het tramnet bij gelegenheid van de indienststelling van de metro in 1968 van de Kleiweg naar Spangen.

De route was laatstelijk KleiwegStraatwegBergweg – Benthuizerstraat – Zaagmolenstraat – Zaagmolendrift - Zaagmolenbrug - Linker Rottekade - Jonker FransstraatGoudsesingel – Mariniersweg – BlaakSchiedamse VestWitte de WithstraatEendrachtswegWestzeedijk – Drooglever Fortuynplein - Coolhavenbruggen & Puntegaalstraat óf Parkhavenbruggen - Westzeedijk – Hudsonplein – Spanjaardstraat – SchiedamsewegMarconiplein – Mathenesserdijk – P.C. Hooftplein – Huygensstraat (terug via Coornhertstraat, Brederostraat en Huygensstraat) - Spartastraat.

Lijn 10 werd opgeheven op 2 september 1967 en werd vervangen door lijn 6, die op dezelfde datum werd ingesteld op een iets gewijzigd traject: over Pompenburg, Hofplein en Coolsingel in plaats van Admiraal de Ruyterweg en Blaak. De huidige lijn 8 rijdt sedert 10 december 2006 grotendeels het traject van de hiervoor genoemde lijn 6.

Museumtramlijn[bewerken | brontekst bewerken]

Tramlijn 10 is de museumtramlijn van Rotterdam. In de zomermaanden wordt een rondrit over het Rotterdamse tramnet verzorgd door de stichting RoMeO.

Er wordt gereden met Rotterdamse vierassers uit 1931 (het ontwerp dateert uit 1929) en een tram uit de serie 1600 uit 1968. De route loopt vanaf het Willemsplein (nabij de Erasmusbrug) via het Centraal Station naar het oosten van Rotterdam, en daarna via Oostplein naar het Feijenoordstadion de Kuip. Daar keert de tram om via de Erasmusbrug weer naar het Willemsplein te gaan. De rit kan worden onderbroken om musea en attracties langs de route te bezoeken. Daarna kan er weer worden opgestapt op een volgende tram.

RoMeO verzorgt ook de Snerttram, die in de wintermaanden in het weekend een rondrit door de stad maakt waarbij men tijdens de rit erwtensoep kan nuttigen. Deze tram kan momenteel alleen afgehuurd worden voor groepen van minimaal 50 personen.[1]

Het is ook mogelijk om de tram te huren voor bruilofts- en/of zakelijke feesten. Men kan dan zelf bepalen waar de tram, binnen het Rotterdamse tramnet, heen rijdt.

  1. https://snerttram.nl